top of page

LEPOTE NAŠEG KRAJA

El Barco

1 km 

SREBRNO JEZERO

Srpsko More

Krstarenje na ušcu Dunava i Peka, sa pogledom na tvrdjavu Ram i Golubac, jednostavno je iznenadjujuce iskustvo. Ova popularna plaža medju mnogobrojnim turistima vec decenijama je posecivana tokom praznika, zbog ribolova i bogatog nocnog života koji obecava nezaboravan provod.

3 km

VELIKO GRADIŠTE

Udoban gradić za sve sanjare

Veliko Gradište je grad i opština u Braničevskom okrugu istočne Srbije. Nalazi se na desnoj obali Dunava i levoj obali reke Pek. Ovde možete provesti miran odmor ili olujni vikend, posetiti kulturno-istorijske spomenike ili uživati u avanturi i rekreaciji. Ovde svako može da nadje svoj raj.

El Barco
El Barco

36 km 

NACIONAL PARK DJERDAP

Magična kombinacija prirode i kulture

Nacionalni park Djerdap je poznat kao Gvozdena kapija Dunava i prostire se na preko 63.000 hektara biljnog i životinjskog bogatstva neprocenjive vrednosti i lepote. Na desnoj obali reke, od tvrdjave Golubac do anticke tvrdjave Dijane, skrivene su klisure, kanjoni, recne doline i preko hiljadu pecina izuzetne lepote.

24 km

GOLUBAC TVRDJAVA

Čuvar Dunava

Na zidovima velicanstvene tvrdjave Golubac košava razbija valove Dunava gde je možda najjaca reka, neposredno pre ulaska u najvecu klisuru u Evropi izmedju mocnih Karpatskih planina. Poput tužne, usamljene vizantijske princeze, kao vecita budna straža, koju niko ne može uvuci u Djerdapsku klisuru, cuvena Golubacka tvrdjava prkosi vekovima. ali ima samo jednog gospodara, Dunava, jedinog koji zna sve njene tajne.

El Barco
El Barco

36 km

VIMINACIJUM

Antički rimski grad

Tokom poslednje tri decenije 20. veka istražena je nekropola (groblje) Viminacijuma i otkriveno je preko 13.500 grobova. Interdisciplinarni tim je angažovan na istraživanju rimskog grada, koji se sastoji od poznatih strucnjaka iz razlicitih oblasti.

28 km 

TUMANE MANASTIR

Izgradjena je u XVI veku i posvecena je Svetom Gavrilu. Crkvu u manastirskim zidovima su spalili Turci u XVIII veku, ali je u sledecem sagradjena nova. Od tada su i crkva i citav manastir više puta uništavani, spaljivani ili oštecceni eksplozivom iz razlicitih razloga. Postoji nekoliko legendi o poreklu manastira, kao i o njegovoj prošlosti. Medjutim, najpoznatiji je po ostacima sveca Zosima.

El Barco
El Barco

114 km 

LEPENSKI VIR

Najstarije urbano naselje u Evropi

Paleolitsko nalazište na obalama Dunava, dokaz je da je lokalna kultura razvila društvene odnose, arhitekturu i umetnost pre više od šest hiljada godina. Kultura Lepenskog Vira je stara oko 8,5 milenijuma i kolevka je arheoloških otkrica koja su promenila naše znanje o mladjem kamenom dobu u Evropi.

bottom of page